Een autobiografie met de nadruk op het werkzame leven van de schrijver als dierenarts. Autobiografie in verhalende stijl. Speelt vanaf 1932
- Gloudemans
- Martin (Drs. M.G.A.)
- Van veearts naar dierenarts
- In eigen beheer uitgegeven, inclusief foto’s en tekeningen, gemaakt door familieleden, overwegend zwart-wit. Totaal 140 pagina’s maar in het boek niet genummerd.
- Een autobiografie met de nadruk op zijn werkzame leven als dierenarts
- recensie (indien aanwezig)
Inhoud:
- Autobiografie in verhalende stijl.
- Speelt vanaf 1932, maar vooral tweede helft twintigste eeuw
- Vindt plaats in Oirschot, Brabant, Meierij van Den Bosch
- Begonnen als dierenarts grote huisdieren, verschuiving naar kleine huisdieren. Nadruk op het beter maken van individuele dieren, hoewel aan het eind van zijn grote huisdierenperiode ook bedrijfsbegeleiding genoemd wordt.
- Therapieën waren passend in die tijd en “modern” door veel contact met faculteit en Gezondheidsdienst voor dieren.
- Beschreven behandelingen liepen meestal goed af. Enkele malen contact met huisarts i.v.m. zoönose (schurft, salmonella).
- Een duidelijke notabel van het dorp, zeker op gelijke hoogte als de huisarts. Dat hield in dat bestuurlijk werk (o.a. muziek) en beschermheerschap (Gilde) ook werden ingevuld.
- Er werd goed geluisterd naar de boer/eigenaar, maar de dierenarts had gelijk.
- Inkomsten worden orden niet expliciet gemeld, maar kennelijk (ruim) voldoende.
- Vanaf het begin (1959) werd er per auto visites gereden
- De schrijver ziet zich als dierenarts vooral als professional om dieren beter te maken – iets wat hij zijn hele leven heeft gewild – en verricht daarnaast met veel vreugde ook de bijbehorende sociale taken.
- De schrijver schetst wel een enigszins heroïsch beeld van de dierenarts,
- Naast veel praktijkvoorvallen, duidelijke tevredenheid over de steun van het thuisfront, en beschrijvingen van bezigheden in het sociale leven (notabel!) geeft de schrijver ook een mooi beeld van de ontwikkelingen op het Brabantse platteland tussen 1930 en 2010.