Boeken

Vlimmen Trilogie
Bruna 1974
Nederlands
Hardcover
9789022950517
895 pagina’s
Doctor Vlimmen: Vlimmen contra Vlimmen en Vlimmens tweede jeugd. Deze drie delen tezamen zijn uitgebracht als Vlimmen Trilogie.

Doctor Vlimmen
over een gelijknamige veearts.
Auteur: Anton Roothaert
Oorspronkelijke uitgever, W.L.Salm&Co, Amsterdam, 1937
Ook: Bruna zwarte beertjes  Nederlands Paperback 9789022900499

Vlimmen contra Vlimmen
Auteur: Anton Roothaert
1953 Bruna, paperback,
455 pagina’s
9789022901793

Vlimmens tweede jeugd
Auteur: Anton Roothaert
1957 Bruna, paperback,
464 pagina’s

Inhoud:
Type boek: roman
In welke tijd Doctor Vlimmen: 1930-1940
Vlimmen contra Vlimmen: 8 jaar later
Vlimmens tweede jeugd: ??
Welke plaats / regio alle 3 Noord-Brabant
Patiënten-aanbod: divers, landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren.

 Flaptekst Doctor Vlimmen:
Het verhaal speelt zich af in de Nederlandse provincie Noord-Brabant in de crisisjaren 1930-1940. In die tijd was Noord-Brabant relatief zwaar rooms-katholiek en de hoofdpersoon loopt te hoop tegen arrogante hoge personen uit de Kerk, die zich op hun positie en macht laten voorstaan. Wanneer Vlimmen ervan wordt verdacht dat hij zijn dienstmeisje zwanger heeft gemaakt, wordt de verhouding tussen hem en de Kerk zeer precair.

Vlimmen is een jonge dierenarts die moet opboksen tegen de lompheid en het wantrouwen van de boeren. Zijn privé-leven wordt overschaduwd door het feit dat zijn vrouw hem heeft laten zitten voor een ander. Zijn zus, weduwe en moeder van een 5-jaar oude jongen, zorgt voor het huishouden en zijn praktijk. Vlimmens sociale positie wordt echter ondermijnd als op een dag zijn piepjonge meid zwanger wordt en zij hem beschuldigd van aanranding. Heel het dorp keert zich tegen hem.

Samenvatting Vlimmen contra Vlimmen
Doctor Vlimmen ontmoet een jonge weduwe, die een diepe indruk op hem maakt. Het duurt echter nog geruime tijd voordat een verrassende gebeurtenis hem voor een bijzonder moeilijk probleem stelt, dat met hulp van goede vrienden tot een oplossing wordt gebracht en waaruit tenslotte een nietigverklaring van zijn eigen huwelijk voortkomt.
Wij vinden Vlimmen hier terug, omstreeks acht jaar later en maar enkele ogenblikken vóór een onbeduidend toevalletje, dat aan zijn leven een belangrijke wending zal geven. Wij zijn er zelfs getuige van, dat hij na veel ongelegenheden eindelijk zijn vrijheid herwint… om haar onmiddellijk weer te verliezen.

 Samenvatting Vlimmens tweede jeugd
In dit vervolg op Doctor Vlimmen en Vlimmen contra Vlimmen beleeft de hoofdpersoon alleen al een tweede jeugd omdat hij van de nieuwste onderzoekingen en resultaten van de diergeneeskunde kennis neemt en deze met geestdrift en succes in zijn werk toepast. Daarnaast vervolgt de auteur de levenshistorie van de bekende figuren, nu in oorlogs- en na-oorlogse omstandigheden, en Vlimmen zelf wordt erfgenaam van een erfenis die geen erfenis is, en die hem heel wat woede en narigheid kost.

  • Schrijver